Zomaar Radio

Zomaar Radio

Maud van Maarseveen, initiator van Zomaar Radio, brengt samen met drie medewerkers gemiddeld twee radioprogramma’s per week uit, elk van gemiddeld een uur. Het doel is om progressieve ideeën op het gebied van kunst en cultuur in de stad naar voren te brengen. Muziek vormt de rode draad in de programma’s en de podcasts worden geplaatst op zomaarradio.nl en gedeeld via Facebook en Instagram.

De doelgroep bestaat met name uit jongeren in het noorden van het land, maar Maud vertelt dat de ouderen een nieuwe doelgroep zijn voor haar zender. In woon-zorgcentrum De Veldspaat in de wijk Vinkhuizen, één van de centra die vallen onder de zorgkoepel Dignis-Lentis, maakt ze in oktober 2017 een twee uur durende interactieve talkshow. Bij dit programma werkt ze samen met Marjolein Rover, bekend als presentator bij het programma Stand van Stad. Zij vraagt de ouderen naar hun muziekvoorkeur, waarna de ouderen iets vertellen over hun keuze. Van tevoren is de uitzending uitgeprobeerd met een aantal bewoners. Het duo Jan en Greetje draait als dj muziek uit de sixties.

De bewoners kunnen verzoeknummers indienen. The Blue Diamonds,  Toon Hermans en de Groninger zangers Arnold Veeman en Ede Staal zijn favoriet. Het nummer ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer is zelfs aanleiding voor een polonaise. Een paar aanwezige kleinkinderen vragen hiphopmuziek van Lil’ Kleine aan en bewoner de heer Hartold, die vroeger het conservatorium heeft gedaan, vertelt iets over de klassieke muziek die hij laat horen. Buurtbewoners van De Veldspaat zijn ook te gast bij de uitzending. Ze zijn op de hoogte gebracht met behulp van posters en flyers. In totaal zijn ongeveer 100 deelnemers aanwezig.

Het blijkt dat de -deels kwetsbare -ouderen veel plezier beleven aan de activiteit. Na afloop gaan ze graag op de foto met presentator Marjolein Rover. Zowel de bewoners als het personeel van De Veldspaat vragen of ze nog een keer terugkomen. Maud is blij verrast door het enthousiasme van de deelnemers en vindt het fijn dat hun eigen persoonlijkheid tot uitdrukking komt in de keuze van de muziek met de bijbehorende toelichting. Bovendien is het een stimulans voor de sociale samenhang.

Als Maud de geschikte fondsen vindt, wil ze het programma graag herhalen. Ze zoekt aansluiting bij de initiatieven van We the North, het culturele noordelijke samenwerkingsverband. Een idee voor een nieuw project is een stadstour, gekoppeld aan een bepaald thema en aan popmuziek. Ze overweegt daarbij MBO-studenten in te schakelen, om ze bekend te maken met het werken met de doelgroep ouderen.

Foto’s: Marloes van Dijk