Pop-up Museum SMAAK

Pop-up Museum SMAAK

Pop-up Museum SMAAK is een museum dat ieder jaar in woonzorgcentra voor kwetsbare ouderen wordt georganiseerd om kunst toegankelijk te maken voor deze doelgroep en daarmee de kwaliteit van leven te verhogen. In het museum hebben ouderen het voor het zeggen.

Tien actieve senioren uit de lokale gemeenschap selecteren op basis van hun eigen smaak, passie of fascinatie welke kunstwerken in het museum komen. Met deze persoonlijke selectie verbeelden de gastconservatoren hun eigen verhaal. De tien kunstverzamelingen vormen samen Pop-up Museum SMAAK.

De senioren selecteren in hun rol als gastconservator het werk bij lokale kunstenaars, kunstverzamelaars, musea en bedrijven met kunstcollecties. Een professionele kunstenaar coacht de gastconservatoren bij het samenstellen van hun selectie. De opstelling van de kunstwerken staat onder leiding van een professionele museuminrichter. Het inzetten van deze professionals garandeert artistieke kwaliteit van Pop-up Museum SMAAK.

Ook kan men deelnemen aan vele activiteiten, zoals workshops, rondleidingen en voorstellingen. De activiteiten zijn toegespitst op specifieke doelgroepen, zowel ouderen als museumbezoekers van alle leeftijden. Er zijn bovendien speciale rondleidingen voor mensen met de ziekte van Alzheimer.

Het museum wordt georganiseerd door Stichting SMAAK in samenwerking met plaatselijke kunstaanbieders, amateurgezelschappen en musea en popt steeds in een andere plaats omhoog, doorgaans in de maand oktober.