Kunst op Stee

Kunst op Stee

Van 31 maart t/m 30 april 2017 verzamelde VRIJDAG, het huis van de amateurkunst voor Groningen, met haar partners het culturele aanbod voor ouderen in Groningen onder de noemer Kunst op Stee. Partners zoals Kielzog, vanBeresteyn en de Klinker hadden deze maand de programmering aangepast op de oudere bezoeker. Wat was er zoal te doen tijdens Kunst op Stee?

Theater Geert Teis in Stadskanaal organiseerde het ‘middagmatinee’, een theaterstuk dat te zien was in de middag; een tijdstip dat voor ouderen veel toegankelijker is dan de avond. De Stichting Plaatselijk Overleg Samenwerken Ouderenorganisaties (POSO) in Hoogezand-Sappemeer zette de deuren open van haar schildersclub en organiseerde een scootmobieltocht langs diverse kunstwerken. Paulien Excursions gaf twee lezingen over bijzondere plekken in de stad Groningen.

“Toch wel veel fijner om ’s middag naar een voorstelling te gaan, ’s avonds vind ik het niet fijn om eruit te gaan.”

VRIJDAG heeft stichting Vier het Leven gevraagd als partner in deze maand. Vier het Leven zorgt er voor dat ouderen niet alleen naar een theatervoorstelling hoeven te gaan. Vrijwilligers van de stichting gaan mee en helpen ook met het logistieke proces.

Jukebox 2.0

Tijdens Kunst op Stee werd er hard gewerkt aan de Jukebox 2.0. In februari 2016 was het debuut van de Jukebox, gemaakt voor Gekleurd Grijs, de voorloper op Kunst op Stee. In 2017 initieerde en maakte Chantalla Pleiter de Jukebox 2.0. Ze ging in maart en april op bezoek bij twee zorginstellingen voor ouderen. Een groep ouderen kreeg daar de kans om herinneringen op te halen over kinder- en slaapliedjes. Het resultaat? Prachtige gezongen en gesproken geluidsfragmenten van vroeger in een echte Jukebox. Na de actiemaand tourde de Jukebox 2.0 door de provincie, langs alle bibliotheken in Groningen.

“Wat een geweldig initiatief! Herkenbare liedjes, die ik al zolang niet meer heb gehoord.”

Voor het Theater na de Dam op 4 mei was het Noord Nederlands Toneel (NNT) nog op zoek naar ouderen die herinneringen hebben aan de Tweede Wereldoorlog. Deze herinneringen zijn verwerkt in een theaterstuk van het NNT en de Noorderlingen. Ook voor oproepen als deze was de actiemaand Kunst op Stee geschikt.

Al met al was het een enerverende maand. Volgend jaar hopen wij terug te kunnen keren met Kunst op Stee, misschien in een andere vorm, maar wel met hetzelfde doel. Ouderen kennis laten maken met het kunst- en cultuuraanbod in Groningen, en met elkaar.