Gezond oud worden in intergenerationele centra

Gezond oud worden in intergenerationele centra

In het stadje Ukiha, ten zuiden van Japan, delen 22 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 88 jaar een complex met 170 kinderen van 0 tot 6 jaar. Sinds in 1976 het eerste kinder-bejaardentehuis in Tokio werd geopend, zijn er verspreid over het hele land tientallen van dit soort centra bijgekomen.

Het intergenerationele centrum in Ukiha bestaat uit twee gebouwen die zijn ontworpen als een spiegel van elkaar; de basisschool en het verzorgingstehuis. In het midden ligt het schoolplein, dat voor de ouderen vanuit de gang is te bereiken. De voorkant van beide gebouwen bestaat geheel uit glas, waardoor de bewoners voortdurend de kans krijgen mee te kijken.

“Het brengt leven in de brouwerij. Zonder de kinderen zou ik niet veel te doen hebben.” – Shigeyuki Hiratsuka (90 jaar), bewoner van het kinder-bejaardentehuis

Het structurele contact tussen gezonde bejaarden en jonge kinderen blijkt ervoor te zorgen dat de betrokken ouderen vaker glimlachen en meer met elkaar praten. En waar de gesprekken eerder over pijntjes ging, praten zij nu over de kinderen. Bovendien zijn de effecten op alzheimerpatiënten opzienbarend; de 11 bewoners met alzheimer slapen beter en hebben een beter besef van dag en nacht.

Bron: De Volkskrant