Easy Rock’n Roll & Happy Solodance

Easy Rock’n Roll & Happy Solodance

Danscoach Thecla Brakel verzorgde  eind 2017 tien lessen Easy Rock ’n Roll en tien lessen Happy Solodance voor ouderen in haar locatie Centrum Havenstraat 5 in Oostwold. De doelgroep bestond uit  vitale senioren, 65 plussers die redelijk goed ter been waren.

Doel

Doel van de activiteiten is om ouderen met elkaar in contact te brengen en te laten bewegen, ontspannen en plezier maken door middel van dans. Daarnaast wil Thecla met dit initiatief de zingeving stimuleren en de eenzaamheid onder ouderen terugdringen. Het Centrum Havenstraat 5, een voormalige school en eigendom van Thecla en haar partner, dient daarbij als ontmoetingsplek.

Bij beide dansactiviteiten spelen de herinneringen aan de jeugd van de deelnemers een rol. Bij Easy Rock’n Roll leert men eenvoudige dansmoves op rock ’n roll muziek uit de jaren vijftig en boogiewoogiemuziek.

Bij Happy Solodance danst men, niet als paar maar wel samen, de bekende passen van Tango, Quickstep, Rumba, Chachacha en Pasodoble. Sommige deelnemers hebben hun partner verloren, andere hebben een partner die niet van dansen houdt. Op deze manier kunnen deelnemers toch zelfstandig aan stijldansen doen. Bij het instuderen van de passen wordt het geheugen gestimuleerd.

Thecla Brakel

Thecla Brakel is een ervaren dansdocent. Al twintig jaar doceert ze rock ’n roll aan Dansschool Let’s Swing in Groningen. Daarnaast is ze werkzaam als psycholoog bij de RuG. Waar nodig zet ze haar kennis op dit gebied in bij de begeleiding van de ouderen. Ze sluit met de moeilijkheidsgraad aan bij het niveau en de fysieke mogelijkheden van de deelnemers.

Sociale contacten

Een aantal mensen heeft door het dansen  elkaar leren kennen. Ook tijdens de tweede cursus die dit voorjaar gestart werd ontstonden vriendschappen. Er  deed met veel voldoening een blinde man van 74 jaar mee! Hij werd door het dansen stabieler en kreeg weer meer gevoel voor de ruimtelijkheid van de leefomgeving.

Verduurzaming

Inmiddels werd op verzoek van deze deelnemers een vervolgcursus van tien lessen Easy Rock ’n Roll gestart.  Eind september 2018 start een nieuwe cursus Easy Rock’n Roll voor beginners, waar dan jong en oud aan mee kan doen. De lessen vinden plaats in één lokaal waar ook een bar is. Tijdens het tweede uur wordt er vrij gedanst en kunnen buurtgenoten komen  kijken.

Door de publiciteit rond het eerste project kwam Thecla in contact met het Odensehuis, het inloophuis voor dementerenden in de Oosterparkwijk. Ook hier heeft ze inmiddels een dansles verzorgd. Ze richt zich hiermee dus op de groep kwetsbare en zorgbehoevende ouderen.

Hiermee  is het project een mooi voorbeeld van verduurzaming van de gehonoreerde projecten die startten met subsidie van het Pronkjewail Fonds.

Jong en Oud

Om jong en oud met elkaar in contact te brengen wil Thecla studenten van MBO Noorderpoortcollege gaan coachen om ze te inspireren om in deze sector aan het werk te gaan. Zowel studenten uit de zorgsector als uit de richting Kunsten, Theater en Media zijn welkom.

Andere sociale activiteiten

Daarnaast biedt zij in Centrum Havenstraat 5  reïntegratietrajecten aan  voor mensen die door ziekte of anderszins buiten het arbeidsproces zijn komen te staan.

Wat betekent het dansen voor de ouderen en voor Thecla?

Het geeft haar veel voldoening om met ouderen te werken. Ze beginnen bij het dansen te stralen en voelen zich weer jong en vrolijk!

Easy Rock’n Roll in Centrum Havenstraat 5 (foto: Kim Haaxma)

Joop Leeflang danst met veel plezier! (foto: Kim Haaxma)

Jan en Martha, samen 144 jaar oud, dansen wekelijks de Easy Rock’n Roll in Centrum Havenstraat 5

Foto: Kim Haaxma