‘Ambitie en passie gaan niet met pensioen’

‘Ambitie en passie gaan niet met pensioen’

Hedy d’Ancona, ambassadeur van het landelijke programma Lang Leve Kunst:

 ‘Ambitie en passie gaan niet met pensioen’

‘Kunst heeft een groot effect op onze levensvreugde,’ stelt Lang Leve Kunstambassadeur Hedy d’Ancona. ‘Laatst was ik in een verzorgingshuis in Rotterdam, waar ze een ruimte hadden ingericht als schildersatelier. Een jonge schilder ging aan de slag met de bewoners. Sommige dames zag je ’s avonds met een doek onder de arm teruggaan naar hun kamer. (…) Ik ben echt aangeraakt door die passie. Mensen raken begeesterd door iets waar ze vroeger geen tijd of geld voor hadden. Soms blijken ze ineens dingen te kunnen die ze nooit verwacht hadden.’ Ook de resultaten van dit soort projecten zijn vaak prachtig, vindt d’Ancona.

Het aantal ouderen stijgt in rap tempo. In 2040 zijn er 4,8 miljoen 65-plussers. Slechts 4 % van deze groep woont in een zorginstelling, de rest woont zelfstandig, vaak met professionele hulp en mantelzorg. Te worden weggezet als uitgerangeerd komt niet overeen met het beeld dat velen van  zichzelf hebben aldus d’Ancona, zelf tachtig jaar. Ouderen moeten niet naar de zijlijn worden gedirigeerd, maar als volwaardige burgers worden beschouwd.

Dit wordt ondersteund door de studie van filosofe Hanne Laceulle die in 2017 promoveerde op het ouderenbrein. Dat brein gaat niet met pensioen, maar blijft zich ontwikkelen, blijft nieuwsgierig en leergierig. Wel moeten we daarvoor in beweging blijven en hobby’s onderhouden of nieuwe activiteiten op te pakken.

Dat is precies wat er gebeurt bij Lang Leve Kunst, waarbij ouderen onder professionele begeleiding kunst gaan beoefenen. In de afgelopen vijf jaar hebben 450.000 plussers hieraan meegedaan.

‘We kunnen meer dan er van ons wordt verwacht. Het is daarom belangrijk dat het beeld van ouderen verandert. Dat sluit niet uit dat er een moment komt dat we geconfronteerd worden met de afname van onze vaardigheden.’

Hanne Laceulle, dissertatie 2016 Universiteit voor Humanistiek

Becoming who you are. Aging, self-realization and cultural narratives about later life.